Хліб –
наше спільне багатство
Хліб… Один з найдивовижніших
витворів природи і тяжкої людської праці, найдревніший і найголовніший вид їжі
на Землі.
Вперше хліб з’явився на Землі
понад п’ятнадцять тисяч років тому. В пошуках їжі давні люди почали вживати
колосся дикої пшениці, жита, ячменю. Згодом навчилися розтирати його між
камінням і варити на вогнищі.
Перший хліб мав вигляд рідкої
каші. Можна припустити, що якось частина каші вилилась на вогонь і
перетворилася на рум’яний корж. Своїм приємним смаком він здивував людину, і
хліб почали пекти.
Поява хлібних дріжджів пов’язана
з такою легендою. Якось у Давньому Єгипті раб, який приготував тісто для хліба,
десь забарився. Тісто підкисло. Переляканий раб кинувся випікати з нього
хлібини. Вдалися вони смачними і пишними. Відтак давні єгиптяни винайшли
дріжджі і почали їх додавати до тіста. Тепер без хліба вже не сідали до столу.
Майстри – пекарі скрізь були у
великій пошані. На їх честь складалися пісні, зводилися монументи. До наших
часів зберігся у Римі пам’ятник пекарю, який жив дві тисячі років тому. А
неповага до хліба прирівнювалася до найтяжчого злочину. Тих, хто випікав
неякісний хліб, іноді суворо карали.
Старі люди пам’ятають багато
страшних голодувань. А ось і документ, я вважаю, дуже цікавий.
Це витяг з царського указу « О
приготовлении хлеба из барды и соломенной муки, как могущего заменить
употребление обыкновенного ржаного хлеба». Цар наказував властям Элисаветграда:
«Ознакомить поселян со способом приготовления сего хлеба и поставить их в
большую уверенность, что оный несравненно вкуснее и здоровее приготовляемого
ими с мякиной или древесною корою».
Он як воно було!
А згадаймо те, який випікали
блокадний хліб у Ленінграді. Він складався з їстівної целюлози – 10 %; макухи,
висівок – 10%; решта – деревна кора, хвоя. Солі – 2,5%. Форми змащували
соляровим маслом.
Тепер нікому таке й уві сні не
присниться. Хліба у нас вдосталь. Подивіться, ось він на полицях магазинів –
пшеничний і житній, паляниці, булочки, бублики. Торти, печиво, крупи. Все це
хліб. І в цьому велика заслуга тих, хто боровся за хліб у громадянську, хто
віддав своє життя в жорстокій боротьбі з фашизмом, хто, втрачаючи свідомість
від голоду, випікав блокадний хліб у Ленінграді.
І часом стає дуже прикро, що
багато хто з людей не цінують хліб. Не тільки шматком, буханками розкидаються.
Ось так і в нашому селищі. Коли
підходжу до баків із сміттям, то часто бачу, як люди викидають пакети цвілого
хліба, цілі булки, скибки, батони, навіть не розрізаного хліба.
От і бігають біля цих баків
бродячі коти та собаки в пошуках поживи. Народне прислів’я твердить: «Не жаль
собаці хліба, жаль, що виваляє». Звичайно, те, що викинули, нехай хоч якійсь
тварині допоможе вижити, особливо в морози чи заметілі. Але де ж у людей
поважне ставлення до хліба, який завжди був для народу нашого святинею?
Просто серцю боляче. Порожні
пляшки збирають, щоб здати на гроші, а от хлібу ціни немає. Вірніше, його ціну
копійками не виміряєш. Те, що хліба в магазині багато різного, ще не означає,
що він дістається дешево.
У кожній скибці хліба – праця
трактористів й агрономів, комбайнерів і меліораторів, мікробіологів та
біохіміків, борошномелів, пекарів, водіїв, продавців – людей багатьох професій,
але одного конвейера, який доставляє його на наш стіл.
Треба навчитись берегти і
цінувати хліб, зберігати його до найменшої крихти, ставитись до нього так, як
він того заслуговує. Недарма в народі кажуть: «Нема долі без солі, а без хліба
– життя».
Будьте ощадливими. Купуйте хліб з
урахуванням потреб сім’ї. Прищеплюйте своїм дітям повагу до хліба, як до
святині.
Хліб – наше спільне багатство,
разом будемо берегти і шанувати його!
Комментариев нет:
Отправить комментарий